Home » Seminars » Κύκλος ΚΔ' » 1ο Σεμινάριο  
PDF Print E-mail

IΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ



ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ

 

 

ΚΔ΄ ΚΥΚΛΟΣ



Βασική Σειρά



Μετά τη διακοπή των Αποκρεών, ο νέος ΚΔ΄ Κύκλος των Σεμιναρίων ΙστορικοΦιλοσοφικού Λόγου αρχίζει την Πέμπτη, 10 Μαρτίου στις 8.30 το βράδυ. Ξαναπαίρνουμε τη θεματική ανάπτυξη εκεί που την αφήσαμε τρεις εβδομάδας πριν στο τέλος του ΚΓ΄ Κύκλου: Στο τέλος των Μέσων Χρόνων και στη διπλή Αναγέννηση του Ανατολικού και Δυτικού Κόσμου. Το συνολικό Πρόγραμμα των Σεμιναρίων του ΚΔ Κύκλου από τώρα μέχρι τον Ιούνιο επισυνάπτεται ως 1ο attachment. Ως 2ο attachment σας στέλνω πάλι την σύνοψη της αναλυτικής θεματικής για όλη την φετινή περίοδο 2010 – 2011 ως οδηγό πλεύσης.

Με τη διπλή Αναγέννηση το Εκκρεμές της Ιστορίας φαινόταν να είναι έτοιμο να αλλάξει φορά, ότι είχε φθάσει το πλήρωμα των χρόνων για την εκ νέου υπερίσχυση του Ενδοκοσμικού Μοντέλου της Φυσικής Τελειότητας επί του Αλλοκοσμικού Μοντέλου της Υπερφυσικής Σωτηρίας. Η ροπή όμως ανακαίνισης δεν τελεσφόρησε και η αντίστροφος κίνηση δεν συνετελέσθη. Να λοιπόν ο τίτλος του πρώτου Σεμιναρίου της ερχόμενης Πέμπτης:

Βυζαντινή και Ιταλική Αναγέννηση:
Τελικές Επιστροφές και Ατελέσφορες Αρχές
(Η Μεγάλη Ιστορική Ανωμαλία)

Θα μελετήσουμε τις ιστορικές συγκυρίες που ματαίωσαν τότε την ανερχόμενη δυναμική. Και θα τοποθετήσουμε το ζήτημα στο γενικότερο πλαίσιο, έτσι ώστε στα επόμενα σεμινάρια να εμβαθύνουμε την ανάλυση των φαινομένων της Αναγέννησης αφενός ως ανεκπλήρωτης νέας αρχής - και της γέννησης της Νεωτερικότητας αφετέρου ως πραγματικής νέας Ευρωπαικής αρχής.


***